Glazbeni memorijal Julije Njikoš

 

Po uzoru na prošlogodišnji memorijal posvećen velikom hrvatskom skladatelju Adalbertu Markoviću, koji je polučio veliki odjek i uspjeh kod glazbene publike i kod glazbenih kritičara, krećemo u stvaranje novog memorijala. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića, Glazbeni memorijal „Julije Njikoš“ nastao je s namjerom da se odužimo Juliju Njikošu za 70 godina dug muzikološki, melografski, skladateljski i dirigentski rad u tamburaškom svijetu. Iza sebe je ostavio mnoštvo skladbi za tamburaške orkestre i vokalno-instrumentalnih skladbi za soliste, zbor i tamburaške orkestre u kojima je opisivao ljepote Slavonije, ali i cijele Hrvatske. Sa željom da se koncertna tamburaška glazba očuva i dobije nove poklonike utemeljio je i Festival hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku davne 1961., a koji postoji i danas.

Ovaj Memorijal prikazat će reprezentativna djela iz opusa Julija Njikoša kao što su Slavonska rapsodija, Šokačka krv, Legenda o tamburici, Osijek je duša duše moje, Veliko srce Domovina ima… pri čemu će se obuhvatiti sve glazbene forme kojima se služio (kantate, suite, vesele predigre, koncerta kola i plesovi te ciklusi rapsodija). Bit će vrlo zahtjevno iz tako bogate i plodne glazbene ostavštine odabrati najzrelije skladbe, ali izražavamo nadu da će memorijal trajati baremo toliko dugo da će sve skladbe oživjeti kroz izvođenje na istom.

U dočaravanju skladateljskog rada na pozornici su dosad nastupiti Vera Svoboda (legenda hrvatske starogradske i varoške pjesme), Arsen Dedić, Lidija Horvat Dunjko, Miroslav Živković, Blanka Došen Togonal, Barbara Othman, Stanko Šarić, Matija Podnar, Nikolina Pinko, Elizabeta Križanić i mnogi drugi. Tamburaško društvo Gaj iz Zagreba sa svojim gostima će se u ime hrvatske metropole i cijele Republike Hrvatske kroz navedeni memorijal, bienalno, prisjećati velikog imena hrvatske tamburaške glazbe, animatora i reformatora, veliko promicatelja vrijednosti hrvatske kulturne baštine Julija Njikoša svima nam dragog i od srca i u srcu zapamćenog Đule. Neka glazba ispriča svoje!

Vezane vijesti

Glazbeni memorijal "Julije Njikoš" 2. glazbeni memorijal "Julije Njikoš" 3. Glazbeni memorijal ''Julije Njikoš'' 4. Glazbeni memorijal „Julije Njikoš“ 5. Glazbeni memorijal „Julije Njikoš“ 6. Glazbeni memorijal "Julije Njikoš" 7. Glazbeni memorijal "Julije Njikoš" 8. Glazbeni memorijal "Julije Njikoš"