Glazbeni memorijal "Adalbert Marković"

U petak, 10. lipnja 2011. godine održan je prvi u povijest Glazbeni memorijal „Adalbert Marković“ u organizaciji TO Gaj iz Zagreba. Posvećen je velikanu koncertne tamburaške glazbe, ali i hrvatske glazbe općenito, skladatelju Adalbertu Markoviću.

 

Zahvaljujući njegovim skladbama, literatura za tamburaške orkestre dosegla je zavidnu umjetničku razinu. Cilj ovog, ali i budućih memorijala i koncerata je pokazati tamburu kao koncertantno glazbalo, a tamburaški orkestar kao pandan simfonijskim orkestru. Stoga je misija tamburaškog orkestra Gaj kroz takve manifestacije afirmirati koncertnu/serioznu tamburašku glazbu.

 

Zahvaljujemo predsjedniku RH na pokroviteljstvu, Uredu za obrazovanje kulturu i šport Grada Zagreba, kao i Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb-zapad i Mjesnom odboru Savski gaj na svesrdnoj pomoći. Zahvale i našim suorganizatorima Centru za kulturu Trešnjevka i Centru za kulturu Novi Zagreb. Zahvaljujući postignutom sinergijskom učinku navedenih institucija s tamburaškim orkestrom Gaj iz Zagreba, memorijal je doživio svoju premijeru.

 

Zahvaljujemo se i svim izvođačima, Lidiji Horvat Dunjko, Miroslavu Živkoviću, Anđelku Krpanu i Hrvoju Markoviću što su svojim izvedbama uveličali Glazbeni memorijal „Adalbert Marković“.

 

Osvrte na memorijal pročitajte u tekstu muzikologinje Zdenke Weber te u tekstu muzikologinje Višnje Požgaj.

 

Detaljnije o memorijalu:

Program Memorijala 

O memorijalu  

 

 

˝Bit ću sretan ako samo mali dio onoga što sam stvorio ostane zapamćeno i realizirano u budućnosti.˝ A. Marković u povodu svog 75. rođendana    

20.6.2011.