Tamburica skrbnica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tamburica skrbnica je orijentirana na osobe starije životne dobi, većinom korisnike zagrebačkih domova za starije i nemoćne osobe. Navedeni projekt proizišao je iz jednog od tri temeljna opća cilja glazbene udruge, skrbničkog/prevencijskog koji se nadovezuje i s ostala dva cilja (umjetnički i edukacijski) čini svrsishodnu cjelinu i usmjerenost djelovanja čitave udruge.

 

TD „Gaj“ je prepoznao da starije osobe izuzetno vole glazbu, posebno u izvedbi tambure, pa je odlučio da svoje koncerte prenese iz koncertnih dvorana u njima prikladnije prostore. Do sada je ovaj program naišao na veliko odobravanje u nekoliko zagrebačkih domova za starije i nemoćne osobe. Tamburaški orkestar TD-a „Gaj“ većinom je priređivao prigodne programe za blagdane kao što je Božić. Ukazalo se i pokazalo kako korisnici domova za starije žude za ovakvim tipom programa. Terapijski učinci koji se postižu ovakvim djelovanjem imaju multiplicirajući efekt na cjelokupan projekt (od umjetnika, preko programa do korisnika te šire socijetalne okoline).

 

U 2012. godini održano je ukupno 5 koncerata na kojima su korisnici domova imali priliku slušati tradicionalne božićne pjesme u izvedbi tambura, ali i skladbe originalno skladane za tamburaški orkestar. U 2013. proširena je suradnja te je sklopljeno partnerstvo s institucijama za starije kako bi se organizirali programi tijekom cijele godine. Isto je nastavljeno i u 2014. te 2015. s vrlo pozitivnim reakcijama kada nam se i Grad Zagreb pridružuje i projektu kroz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Hvala svima koji svojom aktinosti doprinose realizacije ovog ciljno usmjerenog projekta.

Vezane vijesti

Tamburica skrbnica 2014. - drugi koncert Božićno-novogodišnja Tamburica skrbnica