Tamburica umjetnica

 

Tamburica umjetnica nastala je 2009. godine kada je TD „Gaj“ odlučio priređivati edukativno-kulturne nastupe u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba.

Navedeni projekt proizišao je iz jednog od tri temeljna opća cilja glazbene udruge, umjetničkog koji se nadovezuje i s ostala dva cilja (prevencijski/skrbnički i edukacijski) čini svrsishodnu cjelinu i usmjerenost djelovanja čitave udruge.

TD „Gaj“ nastao je iz programa za socijalnu prevenciju djece i mladeži Grada Zagreba „Zagreb te zove“ te je jedan od naših temeljnih ciljeva upravo prevencijsko djelovanje. Kroz Tamburicu umjetnicu želimo potaknuti zagrebačku mladež na drugačije viđenje tambure i tamburaškog orkestra. Tambura se želi prikazati kao koncertantno glazbalo, a tamburaški orkestar kao pandan simfonijskom orkestru.

Naši koncerti unutar ovog programa prikazuju različite glazbene oblike (sonate, suite, koncerte, kola, fuge,…) u skladbama pisanim za tamburaški orkestar. Tako da naši mladi slušatelji istovremeno obogaćuju svoje glazbeno znanje, ali i imaju priliku vidjeti kako njima slični ljudi (članovi tamburaškog orkestra koji su većinom srednjoškolci i studenti) iskorištavaju svoje slobodno vrijeme.

Do sada se program Tamburice umjetnice izveo u nekoliko zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te fakulteta: OŠ Savski gaj, OŠ Josipa Račića, OŠ Fran Galović, I. gimnazija, Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu.